Koffiedik kijken; als bedrijf CO2 neutraal zijn.

21 juni 2022

Klimaatverbintenissen! Wie heeft er de afgelopen tijd niet wat over gehoord? De termen ‘CO2 neutraal’ en ‘klimaatpositief’ zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. Compass Group streeft naar een klimaatpositieve dienstverlening in 2030. Deze reis vraagt om nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden om daadwerkelijk de transitie te maken en te versnellen.

Koffiedik kijken met de Clique

Samen met de Clique is zo’n samenwerkingsverband tot stand gekomen. De Clique haalt grondstoffen op uit bedrijfskeukens, zoals koffiedik, schillen en etensresten en deze worden herbruikt om nieuwe lokale producten te produceren.

De snij- en etensresten worden gedeeltelijk, op de Clique-hub, op verschillende natuurlijke wijzen gecomposteerd en gedeeltelijk in samenwerking met boeren in de Provincie Utrecht. De koffiedik, dat apart wordt ingeleverd, wordt gebruikt om oesterzwammen op te kweken. Dit proces creëert een circulair ecosysteem en de Clique maakt het mogelijk om dit op te schalen en nieuwe innovaties te stimuleren.

Op dit moment kan De Clique limonades, lunchbroodjes, foccacia’s, tosti’s, bitterballen, kroketten en thee leveren. Een selectie van deze producten zijn op verschillende locaties van Compass Group beschikbaar.

“De betrouwbare aanvoer van grondstoffen is een voorwaarde voor een goed werkende circulaire economie,” legt Anja Cheriakova, Co-Founder/ CEO De Clique uit. “Met Compass Group delen we de overtuiging dat samenwerking en collectieve actie van cruciaal belang zijn om waardevolle, kortere en circulaire ketens te realiseren. Onze klanten en partners worden zo in staat gesteld om hun circulariteitsdoelstellingen te bereiken en hun totale CO2-voetafdruk te verkleinen.”

Deel dit artikel